Arkistot kuukauden mukaan: elokuu 2013

Kaiken päivää kaikkes annat ja enemmän

Julkaistu , kirjoittanut .

Anteeksi, mulla on varmaan jäänyt levy päälle. Mut voi hitsi että mulla on hieno koira! Xena on treenannut raunioita nyt noin kolme kuukautta kun Capo on ollut polvijuttujen takia sivussa, ja mä en kestä. Ei olla ihan hirveästi vielä otettu sen kanssa häiriötreenejä kun on vähän päässyt unohtumaan… Meidän ryhmässä treenaavista kun kuitenkin suurin osa on Capon kanssa samaan aikaan aloittaneita, ja silloin alkuun tehtiin paljon häiriötreeniä. Nyt on vähän jotenkin ryhmämme muutaman juniorin kanssa päässyt unohtumaan, kaikille on ammuttu kyllä useinkin mutta muutoin on häiriöt jääneet taka-alalle.

Eilen otettiin teemaksi häiriöt, ja niinpä meillä oli radalla sireeni, kuuluttaja, kaksi savuttavaa tulipistettä, ampumista ja lisäksi häiriöhenkilöitä kaivelemassa, paukuttamassa ja tekemässä mitä ikinä siellä nyt voi häiriönä tehdä. Lisävaikeutena Xenalla oli vielä se, että sen kanssa otettiin raunioilla ilmaisua vasta toista kertaa, aiemmin ollaan treenattu ilmaisuja erillään. Mut täytyy sanoa että ei käynyt mielen vieressäkään et oisko tämä kaikki Xenalle liikaa, vaikka oonkin yleensä sitä mieltä ettei kaikkea kande tuupata koiran kestettäväksi kerralla. Ja jatkossa tehdäänkin vähän vähemmillä häiriöillä kerrallaan. Mut hitto! Lyhyestä urastaan ja kaikesta vaikeustasosta riippumatta Xena teki todella hyvää työtä. Se selkeästi hieman hämääntyi savuista ja siitä että ympäriinsä oli paljon ihmisiä joita ei kuitenkaan kuulunut ilmaista, ja tarvitsi siksi mun tukea paljon normaalia enemmän. Ei tarvinnut kuitenkaan ohjata sitä tai mitään, vaan se selviytyi hienosti kaikista haasteista itse. Ylpeä olen myös siitä että vaikka tuo on aika herkkä paukuttamaan päätään, se hienosti malttoi tarkentaa todella hyvin maalimiehen (etenkin kun se näytti vähän siltä et voitko mutsi jeesaa, en oo varma mitä nyt) ennenkuin lähti tulemaan se kunnon ilmaisuhaukku.  Minä oon niin hulluna tuohon koiraan.

Illemmalla onkin sitten Capon syksyn ensimmäinen varsinainen treenipäivä jälkihommien lisäksi, kun käydään kattomassa et milläs mallilla sen tokot on ja otetaan mahdollisesti pieni pätkä aksaakin, kun sen jalat nyt on olleet oireettomat.

 

Kysymyksiä

Julkaistu , kirjoittanut .

Koska kaikki muutkin niin minäkin! Nyt saa kysyä sydämensä kyllyydestä ihan mitä haluaa. Minä vastaan! Laitetaan aikaa tälle toiminnalle vaikka tuonne 10.9. asti jonka jälkeen vastailen kaikkiin kysymyksiin erillisellä postauksella.

Eiku kysymään.

Superlatiiveja

Julkaistu , kirjoittanut .

Minulla on maailman pätevin koira. Maailman pätevin. Hän tekee kaiken maailmassa hienoiten ja parhaiten. Rauniotreeneistä ei saatu kuvia mutta niissä Xena haukkui hienosti kaikki neljä ukkoa umppareista eikä sanonut ampumisestakaan mitään kun sille taas etsinnän aikana ammuttiin muutamaan otteeseen. En kestä. Ehkä maailman hienoin koira. Rauniotreenin jälkeen otettiin lyhkäiset pikkutreenit agilityn ja tottiksen parissa ennen koirien huilitaukoa.

     
     

Lisäksi olemme täysin hurahtaneet. Täysin.
Käytiin Rebecan kanssa Ojangossa tutustumassa vetolajeihin, ne on kiinnostaneet jo pidemmän aikaa ja nyt oli hyvä hetki päästä kokeilemaan kokeneempien opissa ja erityisesti kokeilemaan kickbikea joka on kuitenkin aika tyyris ostos jos ei ole ihan varma siitä et onko se laji sitten kuitenkaan oma juttu. Pari kierrosta erilaisilla vetovöillä juosten ja pari kickbike-kierrosta ja nyt ollaan kaikki ihan intopiukeena että tätä me NIIN aletaan tekee kotonakin. Omaksi iloksi ja kuntotreeniksi lähinnä kuitenkin, eli ei esimerkiksi kisaamaan varmaan olla lähdössä tässä lajissa. Mut se oli niiiiin kivaa!

     

Viime päivien härdellit

Julkaistu , kirjoittanut .

Lauantaina meille muutti tilapäisesti kaverini kolmen koiransa kera, ja kieltämättä vähän jännitti että miten koirien kesken asiat sujuu. Tästä mahdollisuudesta oltiin puhuttu jo aiemmin ja siitä luovuttu koska en uskaltanut ottaa riskiä siitä että Luna ei tule toimeen muiden kanssa ja sit kaikki on kamalassa stressitilassa meillä vaikka onkin tilaa eristää koiria toisistaan. Kuitenkin lauantaina tilanne eskaloitui niin että kävin hakemassa tyypit meille.

Ja sitten oonkin taas vaan hämmästellyt. Kaikki kolme vierasta koiraa on Lunan mielestä ihan fine. Niiden kans voi lenkkeillä, olla kotona ja leikkiä ihan ilman mitään ärähtelyä tai muutakaan. Ehkä niillä on tarpeeksi pitkät nenät, kun Lunan mielestä eniten tyhmiä on lyttykuonot?

Eilen taas Capo (jonka omistajuus muuten eilen siirtyi minulle) pääsi mejäilemään, ajettiin noin 500m pitkä vuorokauden vanha jälki kahdella makauksella ja kulmalla. Ensimmäisen kulman näytti hyvin ja jatkoi hienosti juuri oikeaan suuntaan, toisella makauksella oli selkeästi käynyt supi ja Capo oli vähän sitä mieltä että haetaanko se supikin tuolta pois kuljeksimasta… Palautus makaukselle ja sit taas mentiin. Niinkuin aiemminkin, Capolla on ihan hillitön vauhti jäljestäessä ja siitä saatiinkin palautetta että pitäis vielä enemmän hidastaa. Nyt en oo vielä kauheasti hidastanut kun Capo on aika tarkka siitä mitä mä siellä liinan päässä teen enkä halua aiheuttaa sille epävarmuutta hidastamalla, mutta nyt kun on pari hyvää jälkeä takana niin täytyy ensi treeneissä hidastaa jo vähän enemmän jotta se tottuu siihen ettei tarvii reagoida vaikka mä vähän siellä pistäsinkin liinan päässä ”hanttiin”.  Jälkiuskollisuutta kuitenkin jonninverran näkyy löytyvän, poikittain jäljen yli meni selkeät tuoreet hirvenjäljet (jäljellä oli ojan ylitys jonka pohjalla oli mutaa ja siinä jäljet), yhden hirven kalmisto oli matkalla ja muutenkin tuolla alueella on paljon riistaa.

Viime kerralla Capo ei kaadolla ollut ihan kauhean kiinnostunut kaadosta, otti suuhun sen mutta sitten mutsin rapsutukset oli parempi palkka. Tällä kerralla kuitenkin sorkka suuhun ja rinta rottingilla koko matka kaadolta autolle. 😀

 

Aktiivilomailua

Julkaistu , kirjoittanut .

Huhhuijakkaa. Viimeiset kaksi viikkoa olen lomaillut (tai no tarkemmin ottaen lomapäiviä oli kahdeksan ja vinguin siihen kolme palkatonta vapaata perään jotta sain kaksi viikkoa täyteen) mutta lepoa siihen ei ole juuri kuulunut, tosin ihan älyttömän kivaa on ollut. Pari päivää on mennyt koulussa mm. koirien anatomiaa, fysiikkaa ja sen sellaista opiskellessa, ja tuntikaudet harjoitustöitä tehdessä. Mutta mikäpä siinä on tehdessä kun se on kivaa!
Tähän alkuun myös sellainen varoitus että seuraava teksti tulee olemaan pitkä kuin nälkävuosi. Ei kannata edes aloittaa lukemista jos tuntuu että ei millään jaksa, mä laitan tähän kuvia niin kärsimättömimmät voi katsoa vaan ne!

Me ollaan treenattu. Ja treenattu. Ja treenattu. Ja… Älkää pelästykö, on koirat saaneet levätäkin, koulupäivinä ei reenattu. Tai Capo oli yhtenä päivänä mukana koulussa, mutta eipä siellä mitään kummempia tehty, vähän herra oli näytekoirana. Lisäksi oon parina päivänä työllistänyt itseni pihahommilla ja kaappien siivoamisella jotten vahingossa lähde treenaamaan.

Ensin parhaimmat uutiset. Kapteeni oli tosiaan yhtenä päivänä mukana koululla, ja vähän koeluontoisesti tein sille polviin laserhoidot, nehän on tuntuneet vähän kireiltä sillä sen ristisidevaurion jälkeen, eikä mainittavaa hyötyä ole ollut osteopaateista, lääkäreistä tai hierojista. Jos se on sylissä, pitää se polvet koukussa koko ajan. Luulen että polvet ovat olleet myös syy siihen, miksi se on ajoittain ollut haluton hyppäämään. Mitään vikaahan niistä polvista ei löydy, ne on vaan jääneet jäkittämään vaurion jälkeen, toinen polvi vaurion takia ja toinen siksi että se kuormittui niin paljon toisen jalan ollessa kipeä. Ainakin heti laserhoidon jälkeen sylissä ollessa Capo piti vasemman polven täysin rentona ja oikeankin huomattavasti rennompana. Kun päästin sen ulos pissalle, ei se olisi malttanut millään kulkea nätisti vaan ois pitänyt saada juosta täysiä ympyrää ja pomppia. Mikä ei välttämättä kerro muusta kuin koiran luonteenlaadusta, mutta mä pyhästi toivon että päästäisiin nyt eteenpäin tän asian kanssa ja päästäisiin Capon kanssa jatkamaan agikisojen merkeissä kun mun ei tarttis miettiä että onko se nyt kipee vai mikä on.

Xenan kanssa aloitin kettistreenit kun tuli tuossa mieleen viime viikolla että tosiaan talvikaudella ei paljon reenata muuta kuin korkeintaan pöytiä ja merkkiä. Pöydät jätin nytkin vielä talvitreenattavaksi ja pituutta en myöskään hyppyyttänyt, mutta muut esteet tuli käytyä läpi. Ennen kuin ehdittiin edes aloittaa niin siellä se neiti X sitten kökötti tikapuiden ylösmenolla että ”kato kun mä osaan nää kontaktihommat!”. Kauhean iloisena istui ja ylpeänä. Noh, onneksi tikapuilla ei alastullessa ole tuota ramppia joten ei tarvitse miettiä niin kovin ristiriitaisuuksia. Keinullakin koiran tulee pysähtyä käskystä ja jatkaa liikettä ohjaajan neuvomana joten tuskin me siihenkään joudutaan paneutumaan kontaktisöhellyksen vuoksi. Kaikki muut olikin sit ihan helppoa kauraa nohevalle pikku taistelijalle, tiistaina otin uudelleen kaikki esteet ja totesin että katellaan niitä sit taas ens keväänä, kun nyt menee hyvin ja ollaan katottu ne läpi niin mitä turhaan viilaamaan, saan sen vaan tekemään virheitä jos jotain. Eikä noilla kettiksillä ole muutenkaan mikään kiire vielä.

Sitten me ollaan tehty tottista. Oon ottanut nyt seuraamisiin mukaan tiukempia käännöksiä, ja ämmällähän meinaa välillä palaa vallan käpy kun se kiihtyy niin kovin. TOSIN usein oon huomannut että kun sillä alkaa se käpy palaa niin silloin on myös treenattu vähän liian pitkään kerralla. Laittaa koiran hetkeksi autoon huilaamaan ja koittaa sit uusiks, niin on taas ihan eri meininki. Ja tässä nyt puhutaan esimerkiksi siitä että vääntää ensin vartin kettiksiä ja siihen perään vartin tottista ilman taukoa ja alkaa viimeiseksi harjoitella tiukkoja käännöksiä ekaa kertaa. Ei oo voittajan valinta se. Eikä hyvän koirankouluttajan… Mut mistäs sitä oppis jos ei ois niin pirun tyhmä että tekee virheitä! Note to self: Ohjaaja vois muistaa kävellä reippaammin seuruuttaessa.

Tehotreenissä on nyt jäävien erottelut ”erikseen” eli ei seuraamisen yhteydessä, koska oon ollut taas hirmu fiksu ja huomaamattani ottanut eniten liikkeestä maahanmenoa ja niinpä toi tarjoaa hirveen herkästi sitä ensin. Nyt tulee istumisetkin jo ihan hyvin vaikka ottaisin niitä sekaisin maahanmenojen kanssa, mutta liikkeestä seisominen se on kuulkaa vaikea. Mikä johtuu siitä, etten ole opettanut Xenalle semmosta asiaa kuin paikallaan seisominen. Muiden koirien kanssa ”seis” on tullut opetetuksi pentuaikana siinä arjen ohessa, mutta Xenalla se ensinnäkin on ”odota” ja toisekseen se ei toimi treenikentällä niinkuin lenkillä, joten mun on opetettava sille joku sana erikseen treenaamiseen. Mitä pidemmälle kirjoittelen tätä niin sitä tyhmemmäksi itseni tunnen. : D

Kaikkein kovimmassa tehotreenissä on paikallaanmakuu. Xena ei välitä häiriöistä juuri ollenkaan (no okei, jos sen vierestä treenikentällä menis hevonen niin vois välittää, mut en ole viitsinyt testata), viimeksikin treenattiin niin että kentällä oli Xenan tehdessä paikkamakuuta kaksi muuta koiraa jotka tekivät vauhdikkaita luoksetuloja, leikkivät palloilla ja sen sellaista. Ainoa mikä Xenaa kiinnostaa on se, et SAISINKO MÄ  ÄITI TULLA SINNE!?

Vepeä käytiin tekemässä vieraassa rannassa kun käytiin eilen vierailemassa Action Dogsien vepetreeneissä. Nyt onnistui taas vienti ihan tosi hyvin, joten sen lisäksi tehtiin sitten se Xenan mielestä ah-niin-ihana veneen haku. Ää. Mä olin jo vähän päättänyt että vien tuon SOVEen vasta joskus ensi kesänä mutta nyt kokeneempi treenikaverikin oli sitä mieltä että onhan tuo valmis jo. Täytyy ehkä miettiä, ei me mitään menetetä vaikkei kiirehdittäisikään nyt sinne SOVEen. Kisakausi alkaa olla loppusuoralla ja etenkin SOVEpaikat täyttyy nopsaan.

Seuraavissa kuvissa vienti omassa rannassa tehtynä.

     
Sitten aksaa. Capon kanssa oon pyrkinyt tässä viimeisen kuukauden aikana vahvistamaan itsenäisiä keppejä. Että se ei niin herkästi vetäis niitä läskiksi jos kuu on väärässä asennossa tai minä en juuri silloin juokse kuin ballerina kun hän sattuu minua sivusilmällään vilkaisemaan. Tai jos mulle sattuu tulee hikka kesken keppien.  Ollaan päästy jo aika hyvään malliin, mutta joku siinä vaan tökkii. Hyvä sisäänmeno mistä vaan lähetettäessä, sit se pujottelee kaksi keppiä, pysähtyy ja kääntyy kattomaan että APUA. Ja sit kun sanon että mene mene ny niin sit se menee ne ja tahti kiihtyy niin et kaks vikaa keppiä taas pujottelee täysiä. Niin mitä ihmettä? Se osaa aivan hyvin, mut jostain syystä se menee just noiden kriittisten muutamien keppien kohdalla epävarmaksi. Kun alettiin reenaa tätä niin hyvä ettei se näyttänyt parin kepin jälkeen siltä kuin sitä uhattais piestä kun en kävellyt/juossut vieressä sen suorittaessa keppejä. Ja ei, sitä ei todellakaan ole koskaan piesty. Tänään päästiin siihen pisteeseen että saan jo jäädä ensimmäisen kepin kohdalle vaikka seisomaan, mutta se näyttää siltä kuin pyytäisi luvan että saako hän nyt suorittaa nuo keskimmäiset välit. Kääntyy kattomaan ja kun sanon että ”mene, mene” niin hirveällä draivilla loppuun. Jatkamme siis harjoituksia. Ja pidämme hyvän mielen. Xenasta ei muuta raportoitavaa kuin a) se vois hakea kyllä niitä hyppyjä paremmin b) olis suotavaa että kun harjoitellaan päällejuoksua niin sitä ei tehtäis niin et koira juoksee mun päälle ja sitten kierimme kaikki pitkin poikin kenttää c) niin tosiaan meillä alkoi Xenan kanssa toissapäivänä taas ohjatut treenit. Johan oli.

Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä, tänään yhdistin viimeinkin Xenalle ensimmäistä kertaa haukkuilmaisun raunioille. Ämmyli paukutti siellä menemään vaikka kuin, Capon tavoin sekin haukkuu paremmin muita kuin minua. Aijoo muuten! Xempparille tänään myös ammuttiin raunioilla ensi kertaa sen ollessa hommissa. Ei häntä haitannut. Eikä haitannut viime viikolla tottistreeneissäkään. Siistii!

Että semmosta! Lumppari se vaan on yhtä iloinen kuin aiemminkin, ja erityisesti Nuppu on tykännyt semmoisista reissuista kun mennään mustikkaan ja samoillaan rauhalliseen tahtiin metsässä just niin kauan kuin halutaan. Hän on sellainen iloisa rentoilukoira. Meillä on muutenkin arki tän komppanian kanssa niin mukavaa, kaikki tulee hyvin toimeen keskenään eikä pihan vahtimista lukuunottamatta juuri oo tarvinnut keskustellakaan siitä miten missäkin tilanteessa käyttäydytään. Kullanmurut <3