Pulmalliset punkit

Julkaistu , kirjoittanut .

Näin taas keväällä on käynnistynyt vähän joka suunnalla jokakeväinen punkkikeskustelu. Kokemuksia kaivataan ja niitä kerrotaan, ja pakkohan mun on nyt tässä blogikirjoituksen muodossa heittää omakin lusikka mukaan soppaan. Kaikki tässä kirjoituksessa perustuu vain omiin kokemuksiini.

Meillä on käytetty erilaisia punkkikarkoitteita viimeisten kahdeksan vuoden ajan. Tuona aikana koiria on ollut yhteensä viisi, eri kokoisia ja erilaisilla turkilla varustettuja. Ja oikeastaan ihan kaikin puolin erilaisia. On siis ollut pitkäkarvaista, on ollut lyhytkarvaista, on ollut matalaa ja on ollut korkeaa. Ensimmäisenä karkotteenkäyttövuonna koetin koirille yrttipantoja, ja totesin että niistä ei ollut yhdenkään koiran kohdalla minkään valtakunnan hyötyä. Tästä on niin paljon aikaa etten enää muista kuollaksenikaan mitä yrttipantoja ne olivat, mutta ainoa ero minkä huomasi aikaisempaan oli se, että pannoilla varustetut koirat haisivat voimakkaasti. Yrttipantakokeilut jäivät siis sitten siihen.

Seuraavaksi hommasin koirille Scaliborin punkkipannat, tuolloin meillä asustelivat Luna ja kaksi papillonurosta joista toisella oli erityisen massiivinen turkki joka oikein imi puoleensa punkkeja. Scaliborin pantojen käyttöönoton jälkeen en löytänyt koirista moneen kesään punkin punkkia, ja niiden käyttöönottoa edeltävänä aikana punkkeja kyllä löytyi hyvinkin usein. Scaliborin panta olikin pitkään ihan ehdoton lempparini, ja on taas tänäkin kesänä Lunalla käytössä. Perhospoikien kohdalla vaihdoin jossain vaiheessa tuon pannan liuokseen siitä syystä, että pitkäkarvaisella koiralla tahtoo mennä pannan ympäriltä karvat ihan hillittömään takkuun. Scaliborin pantaan olen kuitenkin muutoin ollut todella tyytyväinen.

Turkin takkuuntumisen takia laitoin tosiaan Timille sen parina viimeisenä kesänä Bayvanticin niskaan laitettavaa liuosta, ja Capon tullessa taloon sai sekin Bayvanticit niskaan, koska sillä en tahdo pitää minkään valtakunnan pantaa jatkuvasti päällä. Myös Xena sai Bayvanticin eilen ensi kertaa niskaansa, Lunan kanssa on helppo ottaa panta pois ennen uintia ja laittaa sen jälkeen takaisin, mutta hyvä kun kukaan muu ehtii edes nähdä vettä ennenkuin Xena on jo siellä saati että ehtisi ottaa jotain pantaa pois. Liuoksen teho kun ei heikenny vaikka koira uisi paljonkin. Eikä sillä, en halua myöskään Xenalla pitää jatkuvasti pantaa päällä. Myös Bayvantic on pitänyt meiltä punkit kokonaan poissa.

Muut syyt siihen miksi Luna käyttää kuitenkin pantaa vaikka muilla on liuokset on se, että ensinnäkin pannan voi laittaa keväällä päälle ja ottaa syksyllä pois eikä tarvitse muistaa kerran kuussa laittaa lisähärdellejä. Lisäksi panta on yli puolet halvempi kuin liuokset, tälläkin konkkaronkalla tulee kuitenkin koko kesän punkkimätöille ihan hyvin hintaa.

Sitten valkosipuli! Siinäpä aihe joka on tuntunut puhuttavan tänä keväänä erityisen paljon. Mun koirat syö valkosipulia ympäri vuoden kasvissoseen mukana. En ole koskaan havainnut sillä minkään valtakunnan vaikutusta siihen, tuleeko punkkeja vai eikö tule. Niinpä luotamme liuoksiin ja pantoihin ja jätämme valkosibali-intoilut muille. Ja ei, valkosipuli oikein annosteltuna ei ole vaarallista koiralle. Liiallisissa määrin toki.

3 vastausta artikkeliin ”Pulmalliset punkit

  • admin Artikkelin kirjoittaja

   Mä luulen että me toistaiseksi tyydytään torjumaan punkit ihan vaan liuoksilla ja pannoilla 😀

   Vastaa
 • s.

  Miten sitä valkosipulia sitten annostellaan oikein, ja missä muodossa sitä tulisi antaa? En löydä juttua mistään, haluaisin kyllä kokeilla syöttää koiralleni sitä punkkien estämisen toivossa..

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *