Potilas Luna

Julkaistu , kirjoittanut .

Luna alkoi eilen oireilla mahaansa aika yhtäkkiä varsin rajusti. Ihmetys oli suuri, kun puolitoista tuntia aiemmin ihan normaalisti niityllä muiden koirien mukana riehunut ja normaalia ulostetta tuottanut koira alkoi näyttää hyvin pelokkaan oloiselta ja vapista. Tätä ennen se ei myöskään suostunut syömään. Ensin luulimme että kyse oli siitä, kun jossain kauempana kuului ukkosen jyrinää muistuttavaa ääntä, mutta Luna ei kyllä ole enää vuosiin reagoinut sellaisiin ääniin lähes lainkaan. Hetken päästä se alkoi pyytää vähän väliä ulos, mutta ei oikein kuitenkaan halunnut sitten olla siellä. Lopulta avattiin meidän oman pihan ja isomman pihan erottava aita, ja kun Luna sinne pääsi, alkoi oksentaminen. Omalle pihalle kun ei voi tehdä tarpeita ja oksennustakin voi näköjään pidätellä jos on pakko.. Tässä kohti tuuppasin siihen Antepsinia koska Lunalla on ollut aiemmin taipumusta närästykseen, tosin tällä kertaa se ei maiskutellut niinkuin yleensä kun närästää.

Seuraavaksi Luna alkoi venytellä paljon ja juoda paljon, lisäksi se halusi olla koko ajan minun tai isännän lähellä, mikä taas kertoo siitä että sillä on paha olla.  Lisäksi se halusi mennä ulos makaamaan ison pihan puolelle vesisateeseen, eikä halunnut tulla sisään. Kun se alkoi vinkua ulkona, soitin päivystävälle eläinlääkärille kysyäkseni neuvoja ja kertoakseni tilanteesta jos se sattuisi pahenemaan niin että täytyisi päivystykseen lähteä, niin ainakin siellä sitten tiedettäisiin tilanteesta jo vähän valmiiksi.  Ell kuitenkin totesi oireet vielä sillä hetkellä sen verran lieviksi että voisimme jatkaa kotona koiran voinnin seuraamista. Vesi tuli aina jonkun ajan päästä ylös, ja otimme vesikupin pois jotta se ei juo aina kerralla paljon vettä joka ärsyttäisi jo valmiiksi ärsyyntynyttä mahaa. Noin puolen tunnin välein tarjosin sille muutaman lipaisun vettä, ja tämän jälkeen oksentelu lakkasi. Annoin sille myös maitohappobakteerijauhetta veteen sekoitettuna.

Arvoitus edelleen on, mikä mahtoi vikana olla. Vierasesine tai suolistotulehdus olivat yleisiä veikkauksia, mutta vierasesineen mahdollisuus on oikeastaan suljettu pois, koska Luna ei ensinnäkään harrasta sillä lailla asioiden syömistä, ja toisekseen olin ollut koirien kanssa koko päivän kotona, joten olisin kyllä huomannut jos se olisi mässyttänyt jotakin väärää. Samaten ulkoillessa koirat olivat isolla niityllä koko ajan kaksien silmien alla ja lähinnä juoksentelivat, joten tuskinpa on syönyt myöskään mitään keppiä niin että olisi jotakin niellyt. Päivän aikana se ei ollut syönyt muuta ruokaa kuin yhden broilerin siiven seitsemän aikaan aamulla ja oireet alkoivat kuuden aikoihin alkuillasta. Suolistotulehdukseen jo kallistuin, mutta luulisin että tällöin ulostekin olisi ollut löysempää tms., ja oireet eivät ehkä olisi menneet ohi niin nopeasti ja kokonaan. Joulunahan sillä oli todella lievän tulehduksen oireita jolloin siltä jätettiin pois kaikki muut luut paitsi broilerin luut ja rustoluut 1-2krt/vko, nyt jäävät myös broilerin siivet pois.

Kun oksentelu loppui, rauhoittui Luna nukkumaan sohvalle isännän viereen, ja uskalsimme lopulta mennä koko joukkio nukkumaan. Yön aikana Luna ei herättänyt kertaakaan vaan nukkui onnellisena sängyssä henkilökunnan välissä, ja aamulla sillä olikin jo kiljuva nälkä. Oireet olivat kadonneet, ainoastaan se oli aika vaisu. Annoin pienen annoksen naudan mahaa, ja Luna väitti että olipa hyvä elämänsä ensimmäinen ateria, saisko lisää. Lisää ei kuitenkaan herunut, ettei nyt tuupata sitä mahaa heti täyteen, vaan sai pitkin päivää pieniä annoksia. Soittelin taas eläinlääkäriin ja juttelin hetken tilanteesta, tultiin taas tulokseen että turha sinne on lähteä jos koira on selkeästi parempi. Mikäli oireet palaisivat, lähdettäisiin sitten. Eipä palanneet, illalla oli jo aika normaalin näköinen koira kotona, uloste ok ja kaikki valtakunnassa hyvin.

Luna ihanasti tukee meihin kun on paha olo, tässä menossa nojailu isäntään kun tuntui ikävältä…

2 vastausta artikkeliin ”Potilas Luna

 • Outi

  Hei

  Hienoa, että kaikki on nyt hyvin. Meillä on ollut Aikolla kaksi kertaa samantyyppinen juttu – ilman oksennuksia, mutta vatsassa jotain?? Levoton koira, selvästi hädissään ja kipeä. Juttu on mennyt itsestään lopulta ohitse. Olen antanut 2-3 päivää Hill’s i/d purkkiruokaa. Se on erityisen helposti sulavaa ja tarkoitettu ruoansulatusongelmiiin – ainoa pieni ongelma on, että sitä saa ostaa vain eläinläääkäriltä, mutta pidän sitä aina kaapissa purkin tai pari varalta jos vain suinkin mahdollista. Tuon ruokakuurin jälkeen on vointi ollut mitä parhain.

  terveisin, O ja tytöt

  Vastaa
  • biitti Artikkelin kirjoittaja

   Mä olen nyt kuullut aika monilta muiltakin tutuilta että on ollut kummallisia vatsavaivoja, ja mietin ensin että voisko kyseessä olla jokin virus tai jotain. Mutta toisaalta, Luna ei oo tavannut vieraita koiria varmaan kuukauteen, ja jos olis ollut jotain tarttuvaa niin luulisin että muillakin koirilla olis ehkä ollut jotain oireita.
   Tosin suurimmalla osalla tapauksista joista olen kuullut, on ollut kyse rajusta ripulista, joten ei mene ihan yksi yhteen sitten Lunan tapauksen kanssa.

   Toivottavasti ei iske uudelleen meihin eikä Aikoon enää!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *