Muotiblogaus!

Julkaistu , kirjoittanut .

Tänä talvena meillä on pohdittu ja testailtu oikein urakalla koirien talvivaatetusta Capon ansiosta. Capseli kun on niin kova poika liikkumaan, että vaikka se ei vielä koskaan ole lenkillä palellut vaatettamattomana edes miinusasteiden lähennellessä pariakymmentä, niin lihastensa hyvinvoinnin tähden olen pyrkinyt löytämään sille kuitenkin jonkinlaista suojaa päälle kylmimmille keleille. Lisäksi koristekarvoihin paakkuuntuva lumi vaikeuttaa sen lenkkeilyä, minkä haluan myös estää. Ja siitä syystä että Capon lenkkeilytyyliä kuvastaa parhaiten sana TÄYSIÄ, asettaa se tiettyjä haasteita myös sille mitä sen päälle voi laittaa.

Capon garderobin muodostaa Pompan, Back On Trackin ja WarmHown pyhä kolminaisuus. Kaikista on ollut muistaakseni jo aiemminkin mainintoja pitkin blogia, mutta syvennytäänpä nyt vielä erikseen jokaisen puutteisiin ja vahvuuksiin kun niitä on tässä tullut mietiskeltyä.

Back On Track koiranloimi. Ensimmäinen loimi jonka Capolle hankin, vuoden 2011 alkusyksystä ennen agilitytreenien aloittamista jotta alku- ja loppuverryttelyille olisi vähän päällepantavaa joka maksimoisi verryttelyn hyödyn lihaksiston kannalta. BOT on vettä hylkivää ja hengittävää polyesteriä, jossa on keraaminen vuorikangas. Lyhyesti selitettynä BOTin kankaalla on lämmittävä vaikutus, joka kiihdyttää verenkiertoa ja näin rentouttaa jännittyneitä lihaksia. Koska kuitenkin valmistajan sivuilta voi lukea tarkemmin sen toiminnasta, siirtykäämme käytännön puolen arviointiin.

Capolla on vuoden mittaan jonkun verran ollut lihasjumeja, todennäköisesti muiden vaurioiden (lantion törmäysvamma ja ristisiteen vaurio) aiheuttamia. Oikein kylmillä ilmoilla sillä on ollut nyt muutaman kerran myös sellaista, että kun ollaan käyty pitkä (ja tämän sekopääporukan kanssa myös poikkeuksetta erittäin vauhdikas) lenkki ja sitten on lepäilty sen jälkeen hetki, Capolla helposti jäykistyvät lihakset ja se ontuu hetken aikaa ylösnousemisen jälkeen. Capolla käy hieroja kerran kahdessa viikossa tai kerran kuukaudessa riippuen sen treenimääristä ja muutenkin olotiloista, mutta BOTista on ollut hurjan paljon apua. Pidän nykyisin Capolla aina sekä treenien että lenkkien jälkeen BOTtia päällä, joskus yönkin yli, ja kaikki nämä lihasjäykkyysoireet ovat sen myötä hävinneet. Toki meillä venytelläänkin Capon kanssa ahkerasti ja käytän sillä myös kauratyynyä, mutta se ei oikein tunnu auttavan yhtä tehokkaasti kuin BOTin pito. Meillä on käytössä keväisin, syksyisin ja sisällä BOTin verkkoloimi, kylmemmillä ilmoilla ennen ja jälkeen treenien sekä treeneissä odotteluajalla BOTin toppaloimi.

BOT on toiminut niin hyvin Capolla, että tarkoituksena olisi tilata sellainen myös Lunalle. Odottelemme kuitenkin että neiti X vielä vähän kasvaa, jospa saataisiin tytöille yhteinen BOT.

Miksei BOT sitten riitä meille yksinään?

Vastaus on yksinkertainen. BOT kinnaa jonkun verran etupäästä, koska etujaloille ei ole jätetty tarpeeksi tilaa jotta niiden liikerata pääsisi toteutumaan loppuun asti. Tästä ei ole haittaa esimerkiksi verrytellessä koiran kanssa treenejä varten silloin kun verryttely toteutetaan pääasiassa niin että koira ravaa, tai jos koira ei muuten vain ole luonnostaan sekopäinen koheltaja. Lenkkeillessä se kuitenkin on Capon kohdalla haitta, sillä Capo ei pysty käyttämään koko kroppaansa oikein juostessaan lujaa, ja se taas altistaa jumeille.

Tästä syystä ostin ihan normiulkoilulenkkejä varten Pompan, jonka etupää on suunniteltu juuri niin että etujalat pääsevät toimimaan oikein ja Capo saa ne venytettyä niin eteen kuin on tarvis Pompan etuhalkion ansiosta. Pompan ainoa ongelma taas on se, että siinä ei ole lainkaan kuminauhoja takapäässä. Pompan sivuilla väitetään että takaosa on niin hyvin muotoiltu ettei kuminauhoja tarvita, mutta tässä kohti esitän eriävän mielipiteeni. Capolla takapään kangas tuppaa lepattamaan ihan missä sattuu kun se siirtyy edes hitaammanpuoleiselle laukalle, eikä todellakaan pysy takapään päällä sitä suojaamassa. Lunalla tämä ongelma on vielä pahempi, koko loimi lähtee usein liukumaan toiselle puolen koiraa, ja usein joudun korjaamaan sitä monta kertaa lenkin aikana.

Hassua kyllä, BOTissa taas on takaosassa kuminauhat mutta niitä ei liiemmin tarvitse käyttää, sillä se pysyy muutenkin todella hyvin paikoillaan koiran päällä kovemmassakin vauhdissa. Jos saisimme yhdistettynä Pompan etuosan ja BOT:n takaosan, olisi meillä oikein hyvä loimi! Joskaan Pompan takaosan ongelma ei onneksi kuitenkaan ole sitä luokkaa joka vaikuttaisi koiran liikeratoihin ja näin lihaksiston hyvinvointiin, joten jatkamme edelleen sen käyttöä hyvillä mielin. Tosin tarkoituksena on jossain vaiheessa kiristää joku ompelutaitoinen ompelemaan noihin Pomppiin ne kuminauhat.

Ja miksi meillä näiden kahden lisäksi on vielä WarmHow-koiranhaalarikin? No, nuoskalumikausia varten. Kun ulkolämpötila on lähellä nollaa ja lunta on vaikka muille jakaa, tarttuu lumi helposti Capon jalkakarvoihin kiinni muodostuen paakuiksi ja estäen näin taas jälleen Capoa käyttämästä kroppaansa oikein. WarmHow toki on erittäin hyvä myös silloin kun pakkasta on enemmän, ja oikeastaan se on näistä kaikista kolmesta vaihtoehdosta kaikkein kroppaystävällisin. WarmHow-haalari on kaksiosainen, ja siinä on siis erikseen ulkoiluhousut ja takki. Tämä mahdollistaa sen, ettei se kinnaa kiinni edestä eikä takaa, ja juosta voi siis sydämensä kyllyydestä. Tällä hetkellä varmasti ainoa syy siihen miksi käytän välillä WarmHown tilalta Pomppaa on se, että kun on maksanut lähemmäs 60e koiran loimesta niin onhan sitä toki edes joskus käytettäväkin! Lisäksi tietenkin WarmHown pukeminen koiran päälle on aavistuksen työläämpää kuin pelkästään loimen heittäminen koiralle niskaan, joten ehkä laiskuudellakin on tässä osansa.

Meillä siis silti testivoittajaksi selviytyy Capon osalta kaikissa olosuhteissa treenien verryttelyjä lukuunottamatta parhaiten toiminut WarmHow-haalari. Tytöille vielä etsitään sitä kaikkein parasta ratkaisua, tosin alan kallistua niidenkin kohdalla kumilenksuin varustettuun Pomppaan. Xenalla on tällä hetkellä muuten ihan tosi kiva takki (jonka merkkiä en tiedä, ostin sen sille kun löysin alesta sopivan jossa oli vielä vähän kasvuvaraakin) ja se on kyllä muuten mielettömän hyvä mutta sekin ottaa etupäästä kiinni kun koira juoksee.

 

Yksi vastaus artikkeliin ”Muotiblogaus!

  • Linda

    Samat fiilikset täälläkin tota Pomppaa kohtaan. Ihmettelen kyllä, miksi niihin malleihin ei ole voinut lisätä kumppareita, kun toi on ihan yleinen ongelma.
    Noomilla on kaiken lisäksi se rapinapomppa ja vuosi sitten siitä takaosasta muodostui kova kuori joka hölskyi vaan peräpään päällä 😀
    Mä oon viemässä äidille ton ommeltavaksi, jos haluat niin sen sun pompan voi ommella samalla.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *