Timistä

Julkaistu , kirjoittanut .

Pikkulinnut on visertäneet että ympäri ämpäri liikkuu joitakin melko värikkäitä kuvauksia siitä miksi Timi ei ole enää meidän kanssa. Tässä yhteydessä myös kiitos kaikille myöteläneille ja osanottonsa ilmaisseille, niiden lukeminen saa edelleen kyyneleet silmiin ja siksi niihin vastaaminen on ollut vaikeaa. Kaikki on kuitenkin vastaanotettu ja olemme kiitollisia siitä että Timi on ollut monien ajatuksissa.

En koe olevani kenellekään tilivelvollinen, mutta toisaalta ei meillä mitään salattavaakaan ole, enkä ole tainnut päivittää blogiin Timin viimeisiä vaiheita juurikaan. Niinpä käykäämme läpi koko juttu.

Ensimmäisinä oireina tosiaan olivat hengitysongelmat sekä järjetön kutina. Timi raapi itseltään karvat takkuun eikä se voinut edes syödä ruokaansa saamatta ryystämiskohtausta. Lisäksi sen maha oli aivan pinkeä ja turvonnut niinkuin koko koira vähän muutenkin. Hengitysvaivojen syy ei selvinnyt henkitorven vääränlaista muotoa ja kokoa lukuunottamatta. Niihin se sai kuitenkin kahden viikon antibioottikuurin. Lisäksi siitä otettiin verikokeet joista todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Kilpirauhasen vajaatoiminnan epäiltiin olevan syy kutinaan ja siihen, että turvotusta oli. Timi sai kahden viikon kortisonikuurin ja kilpparilääkkeet. Niin ja lisäksi liikuntakiellon siihen asti että hengitysvaivat helpottaisivat.

Antibiootit, kilpparilääkkeet ja kortisonit auttoivat hieman, mutta eivät vieneet pois vaivoja kokonaan tai edes tyydyttävästi. Timin liikuntakielto jatkui edelleen, ja se rapsutteli itseään edelleen. Turvotus ei laskenut. Puolitoista viikkoa edellisen lääkärikäynnin jälkeen eräänä iltana Timi alkoi yhtäkkiä hengittää hyvin nopeasti, ja makasi vain voimattomana kyljellään. Lähdimme heti viemään sitä lääkäriin, jossa Timillä todettiin neljännen asteen sivuääni sydämessä ja vaa’alla käydessä todettiin sen keränneen puoli kiloa nestettä itseensä 1,5 viikon aikana. Aika määrä koiralle, jonka oikea paino ilman ylimääräisiä nesteitä ympäri kehoa olisi jotakuinkin 5,5kg. Nyt Timi painoi 8,1kg.  Timi sai kaksi lääkitystä sydäntä varten sekä nesteenpoistolääkkeet. Timi söi tässä kohtaa 14 pilleriä päivässä, ja oireet olivat silti kaikki edelleen läsnä. Timillä oli myös 2/3 sydämen vajaatoiminnan oireista, eivätkä sydänlääkkeet auttaneet kuin vain sen verran, että Timi jaksoi syödä ja olla kotona sisällä pirteän oloinen lyhyitä jaksoja. Hengästymättä ja pysähtymättä lepäämään se ei jaksanut kävellä kuin muutaman metrin. Yhtenä iltana sillä kävi istuminenkin niin voimille, että ennen luovuttamista ja makuullekäyntiä sen silmät lurpsuivat väsymyksestä puolen minuutin istumisen jälkeen. Se ei jaksanut kävellä lenkeillä mukana eikä edes tulla oleilemaan ulos yli viideksi minuutiksi, mutta muiden lähtiessä ja tullessa itki ja vinkui eteisessä, kun olisi niin kovin halunnut myös lähteä. Koska kahdella klinikalla joissa kävimme, ei ollut mahdollisuutta ultrata Timiä, emme voineet myöskään tietää onko sillä sydämessä kasvain tai onko sen piilokives kehittänyt syövän ja/tai lähettänyt etäpesäkkeitä. Näitä ei kuitenkaan lähdetty tutkimaan koska Timi oli jo melko väsyneessä kunnossa.

Timi oli jo lähestulkoon 13-vuotias, eikä se olisi koskaan parantunut vaivoistaan. Mielestäni 14 pilleriä päivässä pitämään koiran hyväntuulisena sisätiloissa on liikaa, etenkin kun ne eivät auttaneet tarpeeksi paljon. Timi oli hyvin aktiivinen koira viimeisiin viikkoihinsa asti, ja minulla ei ole sydäntä sellaista koiraa pitää kotona rouskuttamassa pillereitä ja olemassa sohvalla koristeena. Jos jotain Timille olin velkaa, niin sen että se sai mennä saappaat jalassa kärsimättä yhtää enempää. Päätös oli jumalattoman vaikea, mutta olen vakuuttunut siitä että myös oikea.

Yksi vastaus artikkeliin ”Timistä

  • Miau

    Varmasti oli oikea päätös. On 14 kuitenkin kunnioitettava ikä ja joskus täältä vain on lähdettävä.

    (Olipas kliseistä paskaa… mutta silti! )

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *